Inhibitor چیست
ممـانعت کننـده خوردگی یا اینهیبیتور کـه بـه انگلیسی Inhibitor معروف بوده افزودنی می باشد کـه با ایجاد تغییر و تحول برروی سطح فلزات، محیط و یا هر دو خوردگـی را تحـت کنـتـرل در آورده و شیـوه عمل آنـها ایـجاد اخـتلال در واکنشهای آنـدی، کاتـدی و یـا هر دو آنـها اسـت کـه بـاعث کـاهش سـرعت خـوردگی میگـردد. ممانعت کنندهها را میتوان بر حسب مکانیزم و ترکیب طبقهبندی نمود. با توجه به ترکیب ممانعت کنندهها به دو دسته اصلی معدن (Inorganic) و آلی(Organic) تقسیم میگردند. اینهیبیتور برای اسید های مختلف مانند اسید کلریدریک سولفوریک و سولفامیک می باشد.
بر حسب مکانیزم عمل دو نوع مشخص بازدارنده وجود دارد
نـوع A: کـه لایـه یـا فیـلمی مـحافظ روی سطـح فـلز تشـکیل داده یـا نـوعی واکـنش بـا فـلز انـجام مـیدهند (مثـلاً روئیـن کـردن)
نوع B: موادی که قدرت خورندگی محیط را کم میکنند.
ضـمناً بـازدارنـدههـای AB هـم وجـود دارنـد کـه هـم میتـوانند بـا فـلز واکـنش انـجام داده وهـم قـدرت خـورنـدگی محـیط را کـم کننـد ولـی همیـشه یـکی از خاصـیتها حـاکم بـر دیـگری اسـت. بازدارندههای نوع A بسیار متداول بوده در حالی که بازدارندههای نوع B کمتر متداول هستند.
غلظت مصرفی ممانعت کننده
لازم به ذکر است که ممانعت کننده از نظر فلز، محیط خورنده، درجه حرارت و غلظت معمولاً منحصربهفرد هستند. غلظت و نوع ممانعت کنندهای که در محیط خورنده بایستی استفاده شوند با آزمایش و تجربه تعیین میگردند و اینگونه اطلاعات را معمولاً از تولیدکنندگان آن مواد میتوان دریافت نمود. در صورتی که غلظت ممانعت کننده کمتر از اندازه کافی باشد، ممکن است خوردگی تسریع شود، مخصوصاً خوردگی های موضعی مثل حفرهدار شدن.
اسید اینهیبیتور
در صورتی کـه غلظت ممانعت کنندهها کمتر از انـدازه کافی باشد، خسارت بیشتر از موقعی خواهد بود کـه ممانعت کننده اصلا بکار بـرده نشود. برای پرهیز از این خطر بایستی غلظت ممانعت کننده همواره بیش از مقدار مورد نیاز باشد و غلظت آن به طور متناوب تعیین گردد. موقعی که دو یا چند ممانعت کننده به یک سیستم خورنده اضافه گردند، تأثیر آنها گاهی اوقات بیشتر از تأثیر هرکدام به تنهایی است.